Muziek voor video

Muziek bij videobeelden geeft aan wat de kijker geacht wordt te voelen. We zijn helemaal met die manier van "kijken" vergroeid. Wordt het spannend: De muziek zwelt aan, bevat meer dissonanten, wat donkerder van sfeer. Bij een filmscène weten we al dat de protagonist het moeilijk gaat krijgen voordat het gebeurd.

Muziek is dus een heel eigen kanaal om aan de kijker van een video uit te leggen wat de bedoeling is.

Hoe muziek voor video te maken

Het proces voor het maken van rechtenvrije muziek kan op twee manieren. Je kan de muziek laten aansluiten bij het beeld of je kan het beeld de soundtrack laten volgen. Beide benaderingen hebben voor en nadelen. Als de editor van het beeld geen enkele rekening houdt met de muziek dan is het later niet of nauwelijks te doen om het ritme van de muziek aan te laten sluiten bij de beelden. Andersom wil je de muziek ook weer niet te dwingend laten zijn voor de beeld montage.

Een handige tussenweg

Een tussenweg is het afspreken van een tempo (bijvoorbeeld 120 beats per minuut). Bij een vierkwarts maat (het meest gebruikt) heb je dan elke twee seconden een maat. Dus als je probeert je beelden in een veelvoud van twee seconden te monteren dan weet je dat het makkelijk is om later muziek en beeld veel samenhang te geven. Daarbij kan je best af en toe afwijken. Als je maar gemiddeld in dat stramien blijft zitten. Zo kan je eerst monteren en dan later zonder veel problemen de muziek eronder zetten en aanpassen aan de scènes.

Het voordeel van rechtenvrije muziek voor uw video.

Als je een video op een website plaatst wordt de gebruikte muziek "uitgezonden" dus krijg je normaal gesproken daarvoor een rekening van Buma Stemra en soms ook van Senna (uitvoerende artisten). Dat is voor een website minimaal 300 euro per jaar. Bij een korte video is dat dus vaak al duurder dan de kosten voor een op maat gemaakt stuk muziek. En dat elk jaar weer! Hoeveel en hoe lang de muziek op de site is maakt niet uit. Buma Stemra is wat dat betreft ook erg star. Voor de componist is het voordeel dat het vooraf duidelijk is wat het maken van muziek op maat oplevert. Bij een beperkte vertoning int Buma Stemra wel maar keren ze meestal niks uit. Vandaar dat rechtenvrije muziek zowel voor de componist als voor de klant een duidelijk voordeel heeft.

Luister naar mijn samples van rechtenvrije muziek om te kijken of mijn stijl van muziek maken past bij jouw wensen en smaak.