Over (gratis) rechtenvrije muziek

Meestal wordt hier in Nederland "Buma-Stemra vrije" muziek bedoeld als we het over rechtenvrije muziek hebben. OP deze pagina probeer ik helder te maken wat we hiermee bedoelen en hoe dat te

Is muziek echt rechtenvrij?

Hierover verschilt men van mening. Over de situatie in België vond ik laatst dit artikel dat aangeeft dat rechtenvrije muziek niet bestaat (in België) lees ook de reactie van een volksvertegenwoordiger. In Nederland is het ook niet 100% helder, sowieso zijn er altijd rechten in het spel, dus als ik op deze site spreek over rechtenvrije muziek bedoel ik muziek vrij van Buma Stemra rechten.

Gratis en stock rechtenvrije muziek 

Gratis en stock rechtenvrije muziek komt uit vele bronnen. Het grote voordeel is uiteraard de episch lage prijs. Het nadeel is dat iedereen de door jou gekozen muziek kan gebruiken. Dus stel je zet een leuk muziekje uit een publieke bron onder je bedrijfsfilm, dan kan het je zomaar gebeuren dat het publiek de muziek ineens herkend als "dat muziekje van die irritante reclame voor maandverband". Jammer! Dit is overigens niet alleen het geval bij rechtenvrije muziek. Ook bij commerciële, bekende muziek is dat mogelijk.

Wanneer wel gratis rechtenvrije muziek gebruiken.

In geval van: een laag budget, een YouTube film, een project wat in besloten kring getoond wordt kan het een prima oplossing zijn.

Voor en nadelen (bijna) gratis rechtenvrije muziek

Deze voor en nadelen gelden ook voor goedkope stock muziek. Je Voordelen
  • Prijs (gratis of voor enkele euro's)
  • Je kan zelf zoeken in de bibliotheken
Nadelen
  • Soms beperkingen in het gebruik ("alleen gratis bij niet commercieel gebruik" bijvoorbeeld)
  • Je kan veel tijd kwijt zijn met zoeken
  • Vaak een compromis tussen wat je eigenlijk wil en wat je kan vinden
  • Geen grip op timing, tempo etc
  • Soms niet duidelijk of de muziek nu echt rechtenvrij is.
Met name dat laatste is kan een vervelend ding zijn. Met name bij gebruik on-line blijk loop je de kans dat je dan toch ineens rechten te moeten betalen. Wouter Siteur heeft daar behoorlijk zijn huiswerk voor gedaan (ja ik verwijs je naar een collega, maar je moet toch wat te kiezen hebben!)

Download gratis rechtevrije muziek.

Mijn bijdrage aan de gratis rechtenvrije muziek: kostenloos en vrij te gebruiken met slechts een bronvermelding of link als tegenprestatie.